Miksi ruokaa (ja rahaa) heitetään roskiin? Keskimäärin 1/5 ravintolaruoasta päätyy biöjätteeseen. Hävikkiä syntyy ruoanvalmistuksessa, tarjoilussa ja lautasella. Elintarvikeketjun ruokahävikissä kauppojen osuus on noin 18 %, mikä on suoraan hävikkiä kassassa ja työmäärässä.

Hävikkiä syntyy silloin, kun työtä ei suunnitella hyvissä ajoin eteenpäin. Tietenkään ihan kaikkea ei voi suunnitella, kuten koronavirusepidemia on osoittanut. Ennakointi on ollut vaikeaa hiljaisen kysynnän ja toisaalta yllättävien kysyntäpiikkien vaihdellessa. Ei siis ole ihme, jos hävikkiä on syntynyt tavallista enemmän.

Voit vähentää leipomohävikkiä muutamalla käytännön keinolla, jotka kerromme sinulle seuraavaksi!

Jos haluat ladata oppaan, jossa vinkkejä on enemmän, lataa se suoraan alla olevasta linkistä.

Lataa maksuton hävikkiopas

 

Tehokkain hävikin vähentäminen alkaa innostuksesta

Haluamme jakaa sinulle kaikista tärkeimmän vinkin leipomohävikin voittamiseen. Tällä monet ammattilaiset ovat onnistuneesti vähentäneet hävikkiä.

Hävikki saa kyytiä silloin, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja kehittävät työtapoja yhdessä!

Näin se on! Kun myynnin ja hävikin seuraamisesta tehdään kivaa, innostavaa ja palkitsevaa, tulosta syntyy. Kerätkää siis yhteen hyviksi todetut työtavat ja kehukaa toisianne onnistumisista. Kaiken kehittämisen takana on yhteinen innostus!

Onnistu hävikin vähentämisessä oikeilla keinoilla

Seuraavaksi kerromme kolme tärkeää käytännön vinkkiä, joita voitte yhdessä soveltaa itsellenne sopiviksi. Keskustelkaa yhteisesti parhaista keinoista ja oppikaa toisiltanne. Lisäluettavaa saatte upouudesta oppaasta, jonka voitte ladata tästä

Paista oikein ja usein

Olisi helppoa ja tehokasta paistaa tuotteet kerralla koko päiväksi, mutta sitä virhettä ei kannata tehdä. On parempi rytmittää päivän paistaminen kysynnän mukaan, sillä uunituoreet tuotteet käyvät paremmin kaupaksi ja määriä on helpompi arvioida päivän mittaan. Hyödynnä Lantmännen Unibaken paistolakanan paisto-ohjelmat, kirjaa ylös teidän uunin niksit ja kerro työkaverillekin, kuinka paisto menee nappiin. Lue myös täältä, miten vähennät hävikkiä ja lisäät myyntiä oikealla paistamisella.

Paista reilusti tuotteita mutta älä liian montaa sorttia

Runsaus myy, joten pidä vitriini houkuttelevana ja paista reilusti tuotteita. Juju onkin paistaa vähemmän sortteja ja luoda runsaus niillä! Näin et anna liikaakin valinnanvaraa ja samalla laita teidän prosesseja liian hankaliksi, jolloin hävikkiä syntyy helpommin. Selvitä, mitkä tuotteet myyvät parhaiten tutkimalla myyntidataa ja kyselemällä työkavereiden näkemyksiä. Kirjaa ylös hävikkimäärät oppiaksesi oikean paistamisen määrän. Voit tulostaa täytettävän seurantapohjan täältä tai täyttää tätä pohjaa tietokoneella.

Säilytä tuotteet oikein

Me pakastamme tuotteet heti, jotta ne säilyvät herkullisina. Pakkasketjusta huolehtiminen ja oikea käsittely on todella tärkeää koko matkan ajan syöjälle saakka. Pidä huolta pakasteiden oikeasta ja ripeästä käsittelystä ja pakastimen oikeasta lämpötilasta.

Hävikille voi antaa kyytiä, kun koko työporukalla on yhteiset ohjeet ja hävikistä pidetään puhetta yllä. Muistakaa kannustaa ja kiittää toisianne hyvin tehdystä työstä!

Lisää hävikkivinkkejä ja lisälukemista yllä olevista vinkeistä saat lataamalla uunituoreen oppaan. Jaa latauslinkki kaikille, joiden arvelet olevan kiinnostuneita hävikin vähentämisestä ja liiketoiminnan kehittämisestä. Kannattaa vinkata tästä päivittäin paistaville, jotta he saavat intoa ja vinkkejä työhönsä. 

lataa-maksuton-havikkiopas-lantmannen-unibake


Me Lantmännen Unibakella haluamme auttaa sinua laittamaan parastasi laadukkaan valikoiman rakentamisessa. Tarjoamme laajan valikoiman laadukkaita leivonnaispakasteita, ideoita, koulutusta sekä paistopisteiden, että ammattikeittiöiden kokonaisvaltaista ratkaisua. Tutustu tuotevalikoimaamme sekä palveluihimme ja erilaistu avullamme!Lue lisää aiheesta:

Hallitse hävikkiä

Vastuullisuus

6 vinkkiä - Näin rakennat ruuhkahuippuja tukevan valikoiman paistopisteeseen

Kasvata myyntiäsi koulutusten ja laadukkaan tuotevalikoiman avulla

Take away -myynnin vinkkejä ammattikeittiöille

Vinkkejä ammattikeitöille koronaviruksen aikana


Tutustu tuotteisiimme ja ratkaisuihimme:
Leivonnaispakasteet
Myymäläleivonta
Food Service
Koulutus