1. Visuaalisuus ja Instagrammattavuus
Sosiaalinen media vaikuttaa yhä enemmän ruokatuotteiden ostamiseen: Yhdysvalloissa, Espanjassa, Hollannissa ja Australiassa joka kymmenes kuluttaja kokee sosiaalisen median vaikuttavan ruoka- ja juomavalintoihinsa (Globaldata 2017).
Ruokakuvien jakaminen sosiaalisen median kautta on kasvanut valtavasti viime vuosien aikana. Näyttävät ruoat ja esillepanot ovat hyvin suosittuja aiheita kuvissa. Monet ravintolat ja kahvilat hyödyntävät tätä trendiä suunnitellessaan annoksiaan ja tilojen valaistusta. Instagramissa ja muissa some-kanavissa käyttäjien jakamat ruokakuvat voivat toimia erittäin tehokkaana markkinointivälineenä yrityksille.
Ruokakaupassa tämä trendi on vielä jäänyt pitkälti hyödyntämättä. Tuotteiden ja esillepanojen tuunaus Instagram-postauksen arvoisiksi voisi tuoda kaupoille valtavasti ilmaista näkyvyyttä. Helposti toteutettavia esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi munkkien tuunaukset, runsaat esillepanot ja sesonkien huomioiminen esillepanoissa ja tuotteiden tuunauksessa.
2. Vastuullisuus
Tiedon lisääntyminen ja sosiaalinen media lisäävät ihmisten tietoisuutta kuluttamisen ekologisista ja eettisistä vaikutuksista, mikä näkyy kulutustottumuksissa enenevissä määrin. Vastuullisesta kuluttamisesta on vakiintumassa megatrendi.

Tätä kehitystä tukee myös yhä useamman valtion tiukentuva lainsäädäntö. Esimerkiksi Ranskassa hyväksyttiin vuonna 2016 laki, joka kieltää maan supermarketteja ja elintarviketuottajia heittämästä ruokaa roskiin.
Kuluttajat etsivät yhä useammin tuotteita, jotka on tuotettu eettisesti sekä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Voit tukea näitä valintoja esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- Tarjoa enemmän vegaanisia- ja kasvisvaihtoehtoja
- Kommunikoi vastuullisuudesta tuotteiden kohdalla selvästi
- Pidä ruokahävikki kurissa ja viesti näistä pyrkimyksistä myös kuluttajille
Vastuullisia valintoja on helppo tehdä, kun siitä ei aiheudu lisävaivaa tai -kuluja. Selkeä kommunikointi vastuullisuudesta onkin yhä tärkeämpää ja se voi hyvin toteutettuna tuoda merkittävää kilpailuetua.
Tutustu Lantmännen Unibaken vastuulliseen liiketoimintaan koskeviin periaatteisiin ja tavoitteisiin.
3. Aasian ja Lähi-idän maut
Fast foodin suosio on huipussaan laadukkaiden hampurilaisten ja hot dogien esiinmarssin ansiosta. Yhä useampi kuluttaja kaipaa kuitenkin lautaselleen vaihtelua perinteisten makujen rinnalle. Taustalla tekevät nousuaan etenkin Aasian ja Lähi-idän keittiöt.
Tähän trendiin on helppo hypätä mukaan täytettyjen leipien, patonkien ja wrapien muodossa. Sekä Aasian että Lähi-idän ruokakulttuurit pursuavat herkullisia makuja ja värejä, jotka ovat omiaan kiinnittämään kuluttajan huomion. Tuunaa tarjolle vaikkapa hummuksella ja tsatsikilla maustettu falafel ciabatta, kahta trendikeittiötä yhdistelevä pita bánh mì tai thai-majoneesista sekä sweet chili-kastikkeesta makunsa saava Aasian leipä.
4. Vegaaniset valinnat
Veganismi on näkynyt viime vuosina mediassa paljon, ja yhä useampi lihaa syövä kuluttaja lisää kasvisten ja lihankorvikkeiden määrää ruokavaliossaan. Tämä fleksaamiseksi kuvattu ilmiö liittyy sekä hyvinvoinnin että vastuullisen kuluttamisen trendeihin.
Vegaanisten tuotteiden valikoimaa kasvattamalla pystytään palvelemaan koko ajan kasvavaa kuluttajien joukkoa, joka haluaa lisätä kasvisperäisten tuotteiden määrää ruokavaliossaan. Ne toimivat hyvänä vaihtoehtona niin vegaaneille, fleksaajille, terveellisistä elämäntavoista huolehtiville kuin ympäristön ja eläinten hyvinvoinnista kiinnostuneille lihansyöjillekin.
5. Välipalojen merkityksen kasvu
Etenkin milleniaalien (1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välillä syntynyt sukupolvi) suhtautuminen ruoanlaittoon on muuttunut. Ruokaa syödään mahdollisuuksien mukaan yhä useammin kodin ulkopuolella. Tähän trendiin liittyy sekä kahviloiden ja ravintoloiden suosiminen kotona kokkaamisen sijaan että take away -ruoan suosion kasvu.
Take away -suosio näkyy sekä ravintoloissa että kaupoissa. Woltin ja Foodoran kaltaiset sovellukset ovat vieneet ruoan kotiinkuljetuksen uudelle tasolle. Toisaalta ihmiset ostavat kaupasta tai kahvilasta mukaan jotain, jota voivat syödä esimerkiksi matkalla harrastukseen tai työpaikalle. Erityisen paljon tällaisia välipaloja tarttuu matkaan aamuisin ja iltapäivisin (Globaldata 2017).
Välipaloilla saatetaan kiireessä korvata muita aterioita. Niitä voidaan käyttää myös itsensä palkitsemiseen, herkutteluun, energiatasojen nostamiseen ja jopa tylsien hetkien täytteeksi. Tällaisiin asiakkaisiin on hyvä varautua pitämällä huolta, että valikoimista löytyy laadukas valikoima mukaan otettavia välipaloja, kuten piirakoita, pasteijoita, leipiä ja patonkeja.
Hyödynnä näitä ruokatrendejä valikoimasi suunnittelussa ja hanki lisää ideoita lataamalla laajempi trendiraporttimme!

Lue lisää aiheesta:
Hallitse hävikkiä
Reseptipankki
Lantmännen Unibake - Vastuullisuus
Lisää myyntiä leivonnaispakasteiden oikealla paistamisella
Tutustu tuotteisiimme ja ratkaisuihimme:
Leivonnaispakasteet
Myymäläleivonta
Food Service
Koulutus