Hävikkiviikkoa vietetään jälleen 12.–18.9. Hävikkiviikko on hyvää aikaa muistuttaa itsellemme, että hävikin vähentäminen on elintarvikeketjun yhteinen haaste, jonka hoitamiseen tarvitaan kaikkien panosta. Kauppojen osuus elintarvikeketjun ruokahävikistä on noin 18 %, ja jokainen hävikki näkyy miinuksena kassassa ja työmäärässä. 

Me autamme sinua vähentämään hävikkiä ja parantamaan kannattavuuttasi, sillä hävikki on rahan, ajan ja ympäristöresurssien hukkaan heittämistä. Täältä löydät kootusti paljon hyödyllisiä vinkkejä, miten hyödynnät raaka-aineet kokonaisvaltaisesti ja edistät samalla liiketoimintaasi. 

Hävikkiä ei tarvitse pelätä, kun tietää miten jokainen murunen voidaan käyttäää hyväksi. Tästä erinomaisen opetuksen antaa liikenneasema Koskelossa 34 vuotta työskennellyt ravintolapäällikkö Marita Rossi. Lue täältä suosittu juttumme, jossa Marita kertoo, kuinka Koskelossa käytetään hyväksi jokainen hävikkiin joutunut leipomotuote.

Innostu ihanista uusista resepteistä!

Ruokahävikin vähentäminen voi olla todella inspiroivaa! Hävikkiin päätyneet kuivahtaneet paistotuotteet ovat mitä ihanimpia raaka-aineita jälkiruokien valmistuksessa. Hävikkiherkkujen ei todellakaan tarvitse olla tylsiä.

Toivottavasti innostut kokeilemaan seuraavia helppoja ja nopeasti valmistuvia ohjeita, joihin et tarvitse kuin muutaman raaka-aineen. Lisää hävikkireseptejä löydät reseptipankistamme.


2373968 SBS Voicroissant resepti press-1
Eton Mess croissantista
Tämä resepti on tuunaus perinteisestä englantilaisesta jälkiruoasta. Voit hyödyntää siinä kuivahtaneet croissantit.


2373973 Hävikkiresepti kanelipullatiramisu press-1
Tiramisu kanelipullasta
Tee kuivahtaneista kanelipullista, esimerkiksi Vaasan Kotoisesta Korvapuustista, herkullista tiramisua.

Chokladmousse_gourmet_tranbarr_grund
Suklainen karpaloleipä
Leivästä saat tuunaamalla herkullisen suklaisen jälkiruoan. SBS Rustic Karpaloleipä sopii tähän herkkuun täydellisesti.

Frobrod_applekaka_grund

Omenaherkku siemenleivästä
Valmista omenainen hävikkijälkiruoka eilisestä Vaasan Mestarin Siemenleivästä.

Hävikki vähenee oikealla paistolla

Jotta välttäisit hävikin syntymistä jo paistovaiheessa, opettele tuntemaan parhaat työskentelymenetelmät omalle paistopisteelle. 

Lataa hävikkivinkkejä käytännönläheisestä oppaasta, joka opettaa sinut käsittelemään paistopistetuotteita oikein pakastimesta paistamiseen ja esillepanoon asti.

lataa-maksuton-havikkiopas-lantmannen-unibake


Esimakua oppaan sisällöstä saat lukemalla seuraavat kolme tärkeää toimenpidettä, jolla hävikin vähentäminen paistopisteellä onnistuu helposti.

1. Paista oikein ja usein

Rytmitä paistoa päivän mittaan kysynnän mukaan. Paistotuotteet ovat houkuttelevimmillaan uunituoreina. Mikäli paistat kaiken aamulla, jää tuotteita todennäköisesti hävikkiin enemmän kuin haluat.

Paista tuotteet oikein ja hyödynnä Lantmännen Unibaken paistolakanan paisto-ohjelmia, ks. täällä ja täällä. Opi tuntemaan oma uunisi, sillä uunit ovat erilaisia. Jaa hyvän paiston vinkit kaikille työkavereillesi. 

Vinkki! Katso kuvalliset esimerkit, miltä näyttävät oikein ja väärin paistetut paistotuotteet. Jotta saat paistosi onnistumaan, lataa avuksesi näppärä paistamisen pikaopas.

2. Paista reilusti samaa sorttia

Pidä vitriini runsaan näköisenä paistamalla runsaasti vain muutamia sortteja. Vaikka mielesi tekisi paistaa montaa sorttia ja luoda tätä kautta houkuttelevaa esillepanoa, on asiakkaan helpompi tehdä ostopäätös suppeammasta valikoimasta. Teet paiston helpommaksi ja vähennät hävikkiä runsaalla mutta yksinkertaisella esillepanolla. Voit myös hyödyntää yhtä ja samaa paistotuotetta tuunaamalla niistä erilaisia!

Vinkki! Älä tee näitä virheitä esillepanossa!

3. Säilytä tuotteet oikein

Pakastetut tuotteet säilyvät herkullisina. Pidä huolta pakasteiden oikeasta käsittelystä ja pakastimen oikeasta lämpötilasta.

Lisämotivaatiota ja taustaa hävikin vähentämiseen löydät aiemmasta kirjoituksesta, lue se seuraavaksi!

lataa-paistamisen-pikaopas-leivonnaispakasteille

Me Lantmännen Unibakella haluamme auttaa sinua laittamaan parastasi laadukkaan valikoiman rakentamisessa. Tarjoamme laajan valikoiman laadukkaita leivonnaispakasteita, ideoita, koulutusta sekä paistopisteiden, että ammattikeittiöiden kokonaisvaltaista ratkaisua. Tutustu tuotevalikoimaamme sekä palveluihimme ja erilaistu avullamme!

Lue lisää aiheesta:

Autamme sinua vähentämään hävikkiä

Tältä näyttävät oikein ja väärin paistetut leivonnaispakasteet - katso kuvat

Ammattilainen, anna kyytiä leipomohävikille

6 vinkkiä - näin rakennat ruuhkahuippuja tukevan valikoiman paistopisteeseen

Lantmännen Unibake - Vastuullisuus

Reseptipankki

 

Tutustu tuotteisiimme ja ratkaisuihimme:
Leivonnaispakasteet
Myymäläleivonta
Food Service
Koulutus