Kim Mustonen on lahjakas nuori keittiömestari, joka tuntee street foodin salat kuin esiliinansa taskut. Taitojaan Mustonen on hionut Michelin-palkituissa ravintoloissa ympäri maailman muun muassa New Yorkissa, Lontoossa, Soulissa ja Sydneyssä. Parhaillaan Mustonen työskentelee Michelinin Bib Gourmand -maininnan saaneessa kööpenhaminalaisessa Plutossa sekä vuoroviikoin 2 Michelin-tähden ravintolassa AOC:ssa.

Onko katuruoka muuttanut ravintolaliiketoimintaa?

- On! Katuruokakulttuurilla on ollut valtava, positiivinen vaikutus ravintoloihin. Valmistustavoilla, mauilla, mausteilla ja ainesosilla saadaan paljon makua pieneen pakettiin. Ravintoloihin on syntynyt ihan uudenlainen tunnelma, tuoksut valtaavat salin, sisustus voi olla rohkeampaa  ja  kaiken ei tarvitse olla niin vakavaa. On ihan ok ottaa rennosti ja nauttia.

- Nyt korona-aikana on ollut eduksi, että on ollut mahdollisuus pakata suuri makunautinto take away -annokseen. Katuruoka on palannut alkuperäänsä siinä määrin, että nyt ruoka on todella napattu mukaan, jos ei nyt kadulta, niin ainakin ravintolasta.

Mistä löydät inspiraatiota?

- Inspiroidun syömällä ruokaa, jota en itse ole valmistanut! Ja tietysti matkustamalla. Aina inspiroituminen ei vaadi edes syömistä, vaan jo tunnelmallinen miljöö ja katuruokakojusta leijailevat tuoksut saavat minut innostumaan.

- Uudet yhdistelmät toimivat innoittajina. Viime aikoina olen kokeillut ruoanlaittoa teen kanssa. Tee antaa mukavan maun myös öljyille.

- Ja toki kollegani, muut kokit, toimivat inspiraation lähteenä. Olisi hauskaa, jos jakaisimme kokemuksia avoimesti. Itsekin yritän olla aina mahdollisimman avoin.

Miten luot uusia reseptejä?

- Pidän aina mielessäni, kenelle teen ruokaa ja millaiseen hetkeen. Sen jälkeen tarkastelen kauden raaka-aineita. Arvostan satokauden kasviksia. Vuodenaikakin vaikuttaa mieltymyksiini: kesällä tykkään grillata enemmän ja syksyllä pitkään kypsennetyt padat toimivat hienosti.

Yritän kuitenkin olla urautumatta. Grillaaminen on täysin mahdollista ympäri vuoden, antaahan se erityisen hyvää makua. Savuinen grillin maku yhdistettynä hapokkaaseen ja kermaisiin makuihin, sekä rapeisiin kasviksiin.. toimii!

Mikä on katuruoassa trendikkäintä juuri nyt?

- Japanilainen Robata-tyylinen vartaiden grillaus on kovassa nosteessa samoin kuin muutkin vartaissa tarjottavat annokset. Vartaissa voidaan kypsentää mitä vaan, esimerkiksi kanaa, kasviksia, sipulia tai lihapullia.

- On myös todettava, että hampurilaiset eivät koskaan mene muodista. Varsinkin korkealaatuisten premium-hampurilaisten kysyntä kasvaa edelleen, ja niiden paikka on myös hienoimpien, tähdellä luokiteltujen ravintoloiden listalla.

- Trendit nousevat todennäköisimmin Amerikasta tai Aasiasta, koska siellä on paljon väestöä, ja trendit syntyvät siellä, missä on kulutusta. Toki viraaliksi trendiksi voi levitä pienikin juttu sosiaalisen median ansiosta. Jos saa vaikka oikeanlaiset sosiaalisen median vaikuttajat syömään ravintolaansa ja levittämään sanaa kanavissaan, on viraaliuskin mahdollista.

- Esimerkiksi smashburger lähti trendaamaan sosiaalisessa mediassa. Sitä ennen hampurilaispihvi tilattiin lähes poikkeuksetta mediumina. 

Millaista olisi suomalainen katuruoka?

- Katuruokaan sisältyy idea siitä, että ruoka on kädestä syötävää ja että ruoka kasataan vaikkapa leivän sisään. Hampurilainen on tästä perinteinen esimerkki.

- Suomalainen katuruoka voisi olla vaikkapa letun tai rieskaneliön sisään käärittyä savulohta tai vaikka muikkuja. Jälkiruoaksi maistuisivat Pohjois-Karjalasta tutut vatruskat jäätelön kanssa.

- Suomalainen burgeri pitäisi sisällään poronlihapihvin, lisukkeena olisi paistettuja metsäsieniä, pikkelöityä puolukkaa, karamellisoitua sipulia ja yrttimajoneesia. Sämpylänä toimisi Potato Burger -sämpylä.

Mitä arvostat eniten tavarantoimittajassa?

- Arvostan laatua sekä tuotteissa että tavassa, jolla liiketoimintaa tehdään, eli avoin viestintä ja vuoropuhelu ovat tärkeitä.

- Lantmännen Unibaken tuotteet ovat aina helposti saatavilla, ja saan aina tarkalleen sitä, mitä luvataan.

- Lantmännenin sämpylöiden tasalaatuisuus on kokille kuin valkoinen paperi taiteilijalle. Hyvän sämpylän päälle voi luoda oman makumaailmansa hyvällä pihvillä ja täytteillä. Loppu riippuu luovuudesta.

 

Fast food -valikoima uudistuu Lantmännen Unibakella vuonna 2021. Tutut Schulstad Bakery Solutions -sämpylät muuttuvat Vaasan Street Food -brändin alle ja mielenkiintoisia uutuuksia lanseerataan. Vaasan Street Food on tuttu merkki kotikeittiöistä ja nyt myös ammattilaisille! Löydät uudet, tyylikkäät laatikot omasta tukustasi. Suurin osa Lantmännen Unibaken sämpylöistä leivotaan Vantaan Petikon leipomossa ja valikoimassa on mukana muutamia kansainvälisiä makuja, kuten Pretzel Burger Saksasta.

 

Löydä meiltä inspiroivat Vaasan Street Food -sämpylät ammattilaisille. Sämpylöistä voit rakentaa esimerkiksi seuraavia katuruokaherkkuja:

Bangkok Bang

Buenos Aires Bull

Louisiana Lush

Middle East Millionaire

Stockholm Stack

Tokyo Trap

Copenhagen Crush

Tennessee Temptation


Me Lantmännen Unibakella haluamme auttaa sinua laittamaan parastasi laadukkaan valikoiman rakentamisessa. Tarjoamme laajan valikoiman laadukkaita leivonnaispakasteita, ideoita, koulutusta sekä paistopisteiden, että ammattikeittiöiden kokonaisvaltaista ratkaisua. Tutustu tuotevalikoimaamme sekä palveluihimme ja erilaistu avullamme!

New call-to-action
Lue lisää aiheesta:

Mikä on street foodin suosion salaisuus?

Burger Battlen voittaja neuvoo - näin teet mahtavan burgerin!
Laadukas hampurilaissämpylä on ruokailijalle ratkaiseva tekijä
Rakenna burger oikein

Take away -myynnin vinkkejä ammattikeittiöille

Vinkkejä ammattikeitöille koronaviruksen aikana


Tutustu tuotteisiimme ja ratkaisuihimme:
Leivonnaispakasteet
Myymäläleivonta
Food Service
Koulutus