Herkullinen leivonnaispakaste vaatii hyvän pohjatyön

Kannattaako paistopisteessä laittaa tarjolle karrelle palaneita pullia tai kalpeita lihapasteijoita, vai onko järkevämpää syöttää pilalle menneet erät biojäteastialle kasvattaen hävikkiä? Parhaan vastauksen saa aina kysymällä itseltään: ostaisinko tuotteen itse?

Hävikin kasvattaminen saattaa kauhistuttaa, mutta tosiasiassa tyhjällä pulla- tai leipähyllyllä tai huonolla esillepanolla on hävikin määrää haitallisempi vaikutus myyntiin. Uuden erän paistamista ja esillepanon houkuttelevana sekä monipuolisena pitämistä ei kannata pelätä - kellonaikaan katsomatta. Kätevien vinkkiemme avulla pidät leipomovalikoimasi monipuolisena niin asiakkaidesi kuin bisneksesi tarpeiden mukaisesti!


Onnistuneen paiston A ja O

Yleisimmät paiston kömmähdykset liittyvät oikeaoppiseen sulattamiseen. Jäisiä pullia saatetaan latoa pellille liikaa, jolloin raa’at pullat tarttuvat paiston aikana toisiinsa eivätkä saa tarpeeksi tilaa kohotakseen. On myös yleistä, että leivonnaispakasteiden ei anneta sulaa kunnolla, vaan ne paistetaan hieman kohmeisena, jolloin hiiva ei ehdi herätä, eikä pulla nouse paiston aikana halutulla tavalla.

On pidettävä huolta, että pulla on peitetty kunnolla sulatuksen ajaksi, jotta sen pinta pysyy kosteana antaen pullalle hyvän rakenteen ja kauniin ulkonäön. Jotkut tuotteet, kuten riisipiirakat ja viinerit paistetaan jäisinä. Viinereiden kymmenet lehtevät kerrokset liimautuvat sulatettuina toisiinsa, eikä lehtitaikina pääse oikeuksiinsa. Munkit taas tarvitsevat sulatuksen jälkeen vain nopean kuumennuksen, jotta rasva nousee pintaan helpottamaan sokerointia.

Lataa maksuton trendiraportti

Onnistuneen paiston A ja O on noudattaa ohjeen mukaista sulatus- ja paistoaikaa. Lämpötila ja paistoteho ovat uunikohtaisia, joten paistoajasta on aina pidettävä kiinni ja mukautettava lämpötilaa oman uunin mukaan.


Älä pelkää hävikkiä

Monissa paikoissa paistaminen painottuu luonnollisesti aamuun ja aamupäivään. Päivän lähetessä loppuaan valikoimaa pidetään tarkasti silmällä, ettei vahingossa paistettaisi yli menekin, jotta myymättä jääneitä tuotteita kertyisi mahdollisimman vähän. Kuulostaako tämäkin tutulta?

Hävikin hallinta on äärimmäisen tärkeää kaupan tai leipomon arjelle, mutta paistamatta jättäminen tekee usein karhunpalveluksen myynnille. Kannattaisiko sittenkin pyrkiä maksimoimaan myyntiä ja samalla pitää hävikki kohtuullisella tasolla?

Herkullinen ulkonäkö ja tuoksu ovat kellonaikaan katsomatta tärkeimpiä myyntivaltteja. Huoliteltu ja houkutteleva esillepano kannustaa asiakasta heräteostoksiin, vaikka tuote ei ehkä ollutkaan ostoslistalla.

Tyhjyyttään ammottava leipäpöytä tai pullavitriini maksaa yritykselle enemmän kuin palaneiden tai myymättä jääneiden tuotteiden kirjaaminen hävikkiin. Jos esillepano ei houkuta, eivät asiakkaat osta leipomotuotteita, ja myynti kärsii. On siis tärkeää pitää leivonnaispakasteet aina käden ulottuvilla ja paistaa useamman kerran päivän mittaan!


Parhaat vinkit myynnin maksimointiin

  • Käsittele leivonnaispakasteita oikein: Vaikka paisto sujuisi kuin tanssi, on myös otettava huomioon, että pakastimeen jääviä tuotteita käsitellään oikein. Muista aina sulkea laatikoiden pussit hyvin, jotta vältät mahdolliset pakastevauriot ja takaat, että leivonnaispakasteiden maku säilyy ensiluokkaisena.
  • Varaudu etukäteen valikoimalla: Paloivatko leivät ja pullat karrelle vai ammottavatko korit muuten vain tyhjyyttään? Ei huolta - jo alle tunnissa saat luotua houkuttelevan esillepanon. Pidä valikoimassasi aina runsaasti tuotteita, joita voit paistaa jäisenä, kuten Vaasan Riisipiirakoita, Kinkku-juustokolmioita, muita pasteijoita tai viinereitä. Voit myös säilyttää sopivaa määrää leipälaatikoita kylmiössä valmiina, jotta saat valmiiksi sulatetut leivät nopeasti uuniin! Voit myös hyödyntää tuotteita, joille riittää pelkkä sulatus ennen tarjoilua.
  • Luo yhteiset pelisäännöt: Yhteisellä paistolukujärjestyksellä varmistat, että vuoron vaihtuessa tiedetään ennakkoon, mitä tuotteita millekin päivälle valitaan ja minkä verran. On myös tärkeää, että jokainen työntekijä tuntee työvälineet, kuten uunit ja valikoiman hyvin. Pelisääntöjen jalkauttamisella koko organisaatioon varmistat, että valikoimanne pysyy monipuolisena ja ajankohtaisena sekä suunnittelu helpottuu.

Meille Lantmännen Unibakella on sydämen asia auttaa asiakkaitamme erilaistumaan. Laadukkaiden leipomotuotteiden ja raikkaiden ideoiden lisäksi me koulutamme leivonnaispakasteiden osaamisessa ja tarjoamme juuri sinun tarpeisiisi räätälöityjä ratkaisuja. Ota siis yhteyttä, niin selvitetään yhdessä, miten voimme auttaa!

New call-to-action

Lue lisää aiheesta:
Hallitse hävikkiä
Jouluherkut ja vinkit hyvään jouluun
Ajankohtaista
Huomioi nämä 5 ruokatrendiä valikoimassasi


Tutustu tuotteisiimme ja ratkaisuihimme:
Leivonnaispakasteet
Myymäläleivonta
Food Service
Koulutus