Mitä leipomoalan trendejä kannattaa ottaa huomioon leipävalikoimaa rakentaessa?

Leipävalikoima on usein pysyvämpi läpi vuoden kuin makeiden kahvileipien valikoima, jossa on valtavasti eloa ja sesonkeja. Suomalaiset ovat leipäkansaa ja monet suosikit maistuvat ympäri vuoden. Syksyllä valinnoissa korostuu terveellisyys, kun ihmiset palaavat arkeen ja haluavat tehdä terveellisiä valintoja. Suuren leipäkyselymme mukaan terveellisyys merkitsee kuluttajille täysjyvää, ruista ja runsaskuituisuutta – tämä näkyy myös leipäpöydissä ja paistopisteissä. Kohti joulua herkuttelu alkaa kiinnostaa enemmän, kun yhteisiin hetkiin läheisten kanssa valitaan herkutteluleipiä.

Rustiikkisuus on hyvässä nosteessa. Kuluttajia kiinnostaa rouhea, kotikutoinen leipä, jossa on rapea kuori ja mehevä sisus. Myös juureen leipominen on nyt muodissa.

“Nyt kun päivät lyhenevät, ihmiset kaipaavat buustia päivään. Rukiiset ja täysjyväleivät korostuvat ja täytetyissä leivissä kiinnostavat ruokaisammat täytteet. Esimerkiksi uuteen Vaasan Kvinoa-chialeipään tein reseptin, jossa on mukana savusiikaa syksyn kunniaksi”, kertoo Lantmännen Unibaken keittiömestari Marko Hirvonen.

Uunituore ja maukas leipä on iso ja tärkeä osa meidän suomalaisten elämää. Yhä useammin leivän valintaan vaikuttavat hyvinvointiin ja vastuullisuuteen liittyvät trendit. Kuidut, kaura, speltti ja siemenet kiinnostavat kuluttajia. Autamme löytämään valikoimiisi oikeat tuotteet ja suosittelemmekin tutustumaan uutuuksiimme täällä!

Sadonkorjuun kautta leipäviikosta jouluun - näin huomioit sesongit trendikkäässä leipävalikoimassa

Loppuvuodesta ja erityisesti joulun lähestyessä syödään ja ostetaan arkileivästä poikkeavia vaihtoehtoja. Vuodenaikoihin ja muihin sesonkeihin kannattaa tarjota rohkeasti uusia tuotteita juhlapöytien valikoimaan, tuttujen ja turvallisten vaihtoehtojen rinnalle Esimerkiksi syksy on sadonkorjuun aikaa, mikä kannattaa muistaa leipätarjonnassa. Porkkanaleipätaikina, Kiviarina Kurpitsaleipä ja Jyväinen Luomu Ruisleipä ovat syksyn suosikkeja.

Leipäviikolla syyskuussa nostetaan leipää esille ja rakennetaan monipuolisia leipäpöytiä ja leipävalikoimia, mutta leipään kannattaa panostaa muulloinkin. Mikään ei voita uunituoreen leivän tuoksua! Tuore leipä luo laatumielikuvaa ja ilahduttaa asiakkaita. Leipävalikoimaan voi myös sulattaa valmiita leipiä tai palaleipiä, jotta työ on tehokasta. Taikinaleivonnan avulla taas saa rakennettua monipuolisen ja ennen kaikkea ainutlaatuisen leipävalikoiman, jonka laatimisessa vain henkilökunnan mielikuvitus on rajana.

“Joulun aikaan leipävalikoimaan yleensä nostetaan sesonkituotteita. Asiakkaamme pitävät esimerkiksi Juhlalimpusta ja Viipaloidusta Juhlaleivästä, jotka ovat mausteisia ja jouluisia leipiä. Lisäksi Vaasan Pavé Hedelmäleipä on todella suosittu jouluna ja pääsiäisenä. Siinä on omenaa ja rusinaa, jotka maistuvat mukavasti juhlapöydässä.”, Hirvonen kertoo.

Vastuullisuustekoja yhdessä asiakkaiden kanssa

Kuluttajat ovat yhä vaativampia ostamiensa tuotteiden suhteen, ja vastuulliset valinnat koskettavat myös leipomotuotteita. Asiakkaasi haluavat tietää, mistä leivissä käytettävä vilja on peräisin tai kuinka pitkän matkan leipä kulkee leipomosta myyntiin saakka.

Ihmiset tekevät omaan talouteensa ja syömiseensä sopivia leipävalintoja ja ostavat leipää vain sen verran kuin oikeasti syövät. Näppärän pienen kauraleipämme Kauraskon suosio on kasvanut viime vuosina hyvää tahtia paitsi kauraisan makunsa myös pienen kokonsa vuoksi – se sopii monen kokoisiin talouksiin.

Vastuullisuuteen liittyvät myös muun muassa Avainmerkki-tuotteet. Niitä me leivomme Joutsenon leipomossamme Lappeenrannassa sekä Petikon leipomossamme Vantaalla. Joitain kuluttajia mietityttää myös viljan alkuperä ja rukiin kotimaisuus – siksi Vaasan-tuotemerkin ruisleipämme on leivottu sataprosenttisesti kotimaisesta rukiista.

“Asiakkaamme ammattikeittiöissä miettivät hävikkiä arjessaan ja valitsevat siksi mielellään leivonnaispakasteita. Leivonnaispakasteita voi sulattaa ja paistaa joustavasti kysynnän mukaan”, keittiömestari Hirvonen kertoo.                

Suuri mittakaava tuo suuren vastuun. Lantmännen Unibake on kansainvälinen leipomoryhmä, jolle maanviljelijäomistajat tuottavat myös raaka-aineet. Siksi haluamme olla mukana luomassa kannattavaa ja kestävää kehitystä. Kehitämme tuotteitamme ja toimitusketjuamme jatkuvasti. Mietimme jatkuvasti terveellisempiä vaihtoehtoja. Haluamme lisätä täysjyvän määrää ja vähentää suolan ja sokerin käyttöä. Kiinnitämme huomiota makeiden tuotteiden annoskokoihin. Uskomme kuitenkin, että herkuttelu on sopivassa määrin osa tasapainoista ruokavaliota ja hyvää elämää.

Haluamme yhdessä varmistaa vastuullisuuden pellosta pöytään

Teemme työtä vähentääksemme hiilidioksidipäästöjä energiankulutuksessa ja kuljetuksissa. Haluamme käyttää energiaa tehokkaasti ja käyttää enemmän vihreää sähköä. Pyrimme vähentämään jätteen määrää ja kierrättämään. Lisäksi vähennämme muovin käyttöä ja käytämme sitä vastuullisesti.

Vastuullisuus on tärkeää Lantmännen Unibakella – varsinkin, koska omistajinamme ovat 25 000 maanviljelijää, ja haluamme yhdessä varmistaa vastuullisuuden pellosta pöytään. Elintarviketurvallisuus ja koko tuotantoketjun luotettavuus ja jäljitettävyys on meille ensisijaisen tärkeää. Edellytämme, että myös tavarantoimittajamme toimivat vastuullisesti niin elintarviketurvallisuuden kuin sosiaalisen vastuun osalta. Vastuullisuustekoihimme kuuluvat muun muassa RSPO-segregoituun palmuöljyyn siirtyminen vuonna 2017, Suomen leipomoidemme hävikin hyötykäyttö bioetanolin, eläinrehun ja hiilihapon valmistuksessa sekä vihreän sähkön käyttö ja energiatehokkuuden parantaminen mm. LED-valoja hyödyntämällä.

Me Lantmännen Unibakella haluamme auttaa sinua laittamaan parastasi laadukkaan valikoiman rakentamisessa. Tarjoamme laajan valikoiman laadukkaita leivonnaispakasteita, ideoita, koulutusta sekä paistopisteiden, että ammattikeittiöiden kokonaisvaltaista ratkaisua. Tutustu tuotevalikoimaamme sekä palveluihimme ja erilaistu avullamme!

New call-to-action

Lue lisää aiheesta: